Artraira

Recomandari pentru machetarile grafice

Ghid practic pentru fisierele de grafica

In aceasta pagina dorim sa aducem clarificari referitor la discutiile frecvente referitoare la modalitatea in care este nevoie sa ne furnizati elementele grafice pentru tiparul digital sau produsele publicitare executate de noi.

Care e diferenta intre RGB si CMYK?

Cele doua sisteme de culori au proprietati si destinatii diferite. Sistemul de culoare RGB este larg folosit in comunicarea electronica si web. Sistemul de culoare CMYK, numit si spectru de policromie, este folosit in principal in tipar.

Datorita faptului ca spectrul de culori folosit in tipar (CMYK) este redat in prima faza pe un monitor (RGB), pot aparea discordante intre ceea ce se obtine in tipar si ceea ce a fost vizualizat pe ecran

Recomandarea noastra este ca macheta grafica sa fie creata in sistem CMYK de culori si la o rezolutie mare, de exemplu in Corel Draw.

Fisiere Corel Draw

Este de preferat ca fisierele sa aiba imaginile convertite la profilul de culoare CMYK. Fisierele Corel ar trebui sa aiba textul convertit la curbe sau sa ne transmiteti fonturile folosite.

Fisiere Adobe Acrobat

Desi este un format deosebit de popular, se recomanda utilizarea acestuia cu multa prudenta, deoarece se pot genera cu usurinta fisiere inutilizabile pentru tiparire. Cand salvati fisierul .pdf pentru tipografie, trebuie sa se foloseasca optiunea "pdf for prepress/ composite".

Modalitati de trimitere a elementelor grafice

Fisierele de pana la 20 MB pot fi transmise pe e-mail. Pentru fisierele mai mari se va folosi un serviciu de transfer precum  www.wetransfer.com

Conditii de livrare a materialelor pentru prelucrare

Dimensiunile layout-ului trebuie sa aiba o margine suplimentara cu 5 mm mai mare fata de dimensiunile finite ale produsului, numita in limbaj tehnic brut sau bleed.

Pentru Tipar Carte coperti: fisiere Corel Draw sau Adobe Acrobat, imaginile si culorile din interiorul documentelor trebuie sa fie CMYK la o rezolutie de minim 300dpi, exceptie facand documentele ce contin culori speciale. Coperta trebuie sa fie aiba un brut (bleed) de 5mm fata de formatul finit. Pentru realizarea cotorului, este bine a se contacta tipografia pentru comunicarea exacta a dimensiunii.

Pentru Tipar Policromie: fisiere Corel Draw sau Adobe Acrobat, imaginile si culorile din interiorul documentelor trebuie sa fie CMYK la o rezolutie de minim 300dpi.. Documentul trebuie sa aiba un bleed de minim 3mm fata de formatul finit.

Contact

Sediu Ploiesti, str. Vornicul Boldur nr. 37
Mobil 0726 944 922

Cere oferta

artraira.ro are politici de confidentialitate in conformitate cu directiva europeana prescurtata GDPR. Prin completarea si transmiterea acestui formular va dati acordul pentru prelucrarea datelor in scopul comunicarii si ofertarii. Pentru detalii puteti citi Politica de Confidentialitate a Datelor.